Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

H Περήφανη Μανιάτισσα μας μιλά για τις σκέψεις της http://paliedo.blogspot.gr/2012/10/h.html

Στο υπέροχο blog namaste, δύο ΓΥΝΑΙΚΕΣ,  η αγαπητή Τίνα Θεοδοσίου και η Γιώτα Κωνσταντινίδου μου έκαναν την τιμή να φιλοξενήσουν τις σκέψεις μου. Τις ευχαριστώ θερμά.

http://paliedo.blogspot.gr/2012/10/h.html


Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

H Περήφανη Μανιάτισσα μας μιλά για τις σκέψεις της


Στέκεται Περήφανη μέσα στο διαδικτυακό κόσμο, με ένα «όνομα» σημειολογικό, επιλογή της σε μια χαοτική υπογραφή ταυτοτήτων.  Αγκαλιάζει την ανωνυμία της σαν να θέλει να παραμείνει μια σκέψη ελεύθερη από δεσμεύσεις και αναγνωρίσεις, αν και έχει λάβει προσωπικά βραβείο διηγήματος.

Μανιάτισσα, δηλώνοντας τη θηλυκή της υπόσταση και το τοπογραφικό της στίγμα, υπογράφει με τα γραπτά της και τη δημιουργική γραφή της μια αγέρωχη παρουσία.  Άλλωστε προχωρά μπροστά χωρίς να γυρίζει πρόσωπο στο παρελθόν, στο όποιο υπάρχει πίσω της. Η ίδια γράφει για τον εαυτό της στο blog που έχει φτιάξει ως Περήφανη Μανιάτισσα: Γυναίκα λεβεντόκορμη Μελαχροινή Σταράτη Περήφανη και Λυγερή Φιλότιμο Γεμάτη:

«Το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι ότι στη ζωή μου έχω προσπαθήσει πολύ. Κάποιες φορές τα κατάφερα, κάποιες άλλες όχι. Αν με ρωτήσετε τώρα για το ταξίδι, δεν ξέρω να σας πω ακόμα αν άξιζε, βλέπετε εγώ τότε κυνηγούσα μόνο την Ιθάκη. Ελπίζω να έχει δίκιο ο ποιητής. Να έγινα σοφότερη.»

Στο διήγημά της, η βιογραφία ενός αποτυχημένου,  πραγματικά ταξίδια χαρακτήρων ζωής, συναντάς τη διαπραγμάτευση του ήρωα της με την «αποτυχία».

<<Δεν οδηγεί πουθενά>>, του είχε πει η  Στέλλα, πριν από περίπου δύο χρόνια. Θα μπορούσε να είναι άλλη μια γυναικεία ατάκα χωρισμού. Δεν ήταν.»

Η Περήφανη Μανιάτισσα μας μιλάει για τις σκέψεις της και την ανάγκη εκείνη που την οδήγησε να εκφραστεί «διηγηματικά».  Η συνέντευξη που ακολουθεί μαζί της είναι μια μπουκιά οξυγόνου για όλους όσους αγγίζουν κάθε μέρα την στροφή που οδηγεί προς το αδιέξοδο.

Εκφράζεστε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να προβάλλετε τη δουλειά σας, είναι μια γροθιά στο κατεστημένο, στην έλλειψη επαρκών ευκαιριών;
Πριν ενάμιση χρόνο περίπου,  αισθάνθηκα ασφυξία από τις πολιτικές εξελίξεις κι έφτιαξα ένα blog για να εκφράζομαι. Με το ίδιο <<όνομα>> (αυτό που βλέπετε), μπήκα μια μέρα για πλάκα στο facebook  κι έμεινα. Εκεί μέσα μπορούσα να επικοινωνώ άμεσα και ελεύθερα με  ανθρώπους, που δε θα είχα ποτέ τη δυνατότητα να συναντήσω στη ζωή μου.  Αυτό με κράτησε μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γράφω. Για να εκφράζομαι και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους.
 Γροθιά στο κατεστημένο δεν ξέρω αν είναι, σίγουρa ομως προσφέρει μια διέξοδο. Άνθρωποι  που δεν είχαν φωνή στο παρελθόν,  που κανένα από τα συμβατικά μέσα δε θα  τους έδινε βήμα για να εκφράσουν τη γνώμη ή την αγανάκτηση τους, βγήκαν ελεύθεροι στο διαδίκτυο και έγραψαν ό,τι αισθάνονταν. Και οι νέοι δημιουργοί, κάνουν καθημερινά εκεί μέσα τα πρώτα τους βήματα.
 “Η βιογραφία ενός αποτυχημένου”. Πώς νοείται ο αποτυχημένος όταν είναι έρμαιο στις δεινές αποφάσεις άλλων, όταν τον παρασέρνει το  αέναο κύμα της ζωής, όταν δεν αντιδρά;
Αλήθεια,  ποιος είναι αποτυχημένος και ποιος επιτυχημένος;  Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Το πρότυπο του επιτυχημένου που κυκλοφορεί με κάμπριο   και αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, αποδείχθηκε σαθρό και κατέρρευσε .  Γι' αυτό και ο τίτλος του “αποτυχημένου” στα γραπτά μου είναι ειρωνικός.
Στην εποχή μας ωστόσο, είμαστε  όλοι έρμαια συνθηκών που φαίνεται να μην μπορούμε να ελέγξουμε,, αλλά δεν κάνουμε και καμία  προσπάθεια να ελέγξουμε. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, θεωρώ ότι έχουμε  αποτύχει.
                           
 Μοτίβο του αδιεξόδου στα κείμενα σας. Ο σύγχρονος άνθρωπος, δομημένος πάνω στα αδιέξοδα, μπορεί να βρει την έξοδο-λύτρωση;
 Γράφοντας μάλλον προσπαθώ να κατανοήσω τα δικά μου αδιέξοδα και να βρω  λύσεις.  Δεν μπορώ λοιπόν να απαντήσω στο ερώτημα. Ο κάθε άνθρωπος είναι  αντιμέτωπος με τα δικά του προβλήματα και αυτό είναι και το νόημα της ζωής, να κάνει τη δική του υπέρβαση. Τώρα πως θα υπερβεί τα σημερινά προβλήματα, με την οικονομική και αξιακή κρίση, είναι ένα  μεγάλο ζήτημα.
                         
Ταυτιζόμαστε πιο εύκολα με έναν ήρωα μπερδεμένο, αποδυναμωμένο ή έναν κυριαρχικό και αδυσώπητο;
 Πιστεύω πως κάθε αναγνώστης αναγνωρίζει στοιχεία του εαυτού του σε κάθε ήρωα. Επομένως το με ποιον θα ταυτιστεί και για ποιο λόγο, δεν είναι και τόσο  προφανές. Κάθε ήρωας δεν είναι μονοδιάστατος. Ένας κυριαρχικός και αδυσώπητος χαρακτήρας  έχει και  αδύναμες πτυχές στην προσωπικότητα του.
Οι αναγνώστες φαίνεται να επιζητούν ένα ματαιωτικό και όχι ευτυχισμένο τέλος. Γειτνιάζει στο “είναι “ τους.
                       
 Δεν πιστεύω ότι ισχύει αυτό απόλυτα. Αν ίσχυε, τότε ολόκληρη η βιομηχανία του Χόλλυγουντ που βασίζει την επιτυχία της στο happy end, δε θα είχε λόγο  ύπαρξης. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η ανάγκη οι άνθρωποι να νιώσουν ότι διαβάζουν ή βλέπουν κάτι αληθινό. Να αισθανθούν έστω και για λίγες ώρες, ότι  δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες .Συνεπώς αναζητούν στην Τέχνη κάτι που να προσεγγίζει τη δική τους πραγματικότητα.
     
 Ο Θεοτόκης νατουραλιστής, στο “Η τιμή και το χρήμα”, απεικονίζει το  σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας και την ανάγκη για αλλαγή, εσείς θεωρείτε ότι επιστρέφουμε, λόγω των δεδομένων συνθηκών, σε μια νατουραλιστική και ωμή θέαση της ζωής.
 Η ιστορία επαναλάμβανεται κι η διαπίστωση  αυτή πονάει.. Άλλωστε η λέξη “τιμή” έχει  διττή    σημασία. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, μπορώ όμως να διαισθανθώ ότι έρχονται δύσκολες μέρες. Η οικονομική εξαθλίωση  καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει   στον άνθρωπο. Οπότε ναι, πιστεύω ότι μια  στροφή σε μια πιο ωμή και νατουραλιστική θεώρηση της ζωής είναι πολύ πιθανή.

     
 Επιμέλεια-Παρουσίαση:Σταματίνα Θεοδοσίου
Συνέντευξη: Γιώτα Κωνσταντινίδου                            

12 σχόλια:

 1. Περήφανή μου...
  Να είσαι καλά...Να γράφεις...Για το ταξίδι μάτια μου, πια...
  Για τις Ιθάκες, όχι.
  Όλα καλά θα πάνε, θα δεις!

  Φιλί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα γλυκιά μου ύπαρξη...σε αευχαριστώ για τα όμορφα λόγια και ανταποδίδω.
   Πάνε δεν πάνε καλά, θα προχωρήσουμε.
   Σε φιλώ!

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα και πάλι, Μανιάτισσα!
  Μα ήταν μικρή η συνέντευξη ή εγώ δε χόρτασα; Πολύ επίκαιρες οι ερωτήσεις και πολύ εύστοχες οι απαντήσεις σου. Απόγνωση κι αδιέξοδα, επαναπροσδιορισμός των αξιών, στροφή στην τέχνη, υπέρβαση του εαυτού... Έκφραση.. Από κει ξεκινάν όλα κι ύστερα ξεδιπλώνονται και φτιάχνουν θαύματα.

  Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά θα σας κουραζα καλή μου AnD. Ναι,ομολογώ ότι οι ερωτήσεις ήταν πολύ υψηλού επιπεδου. (για τις απαντήσεις δεν ξέρω!χαχαχαχ)
   Καλημέρα!

   Διαγραφή
 3. Και μόνο ο προσδιορισμός "περήφανη"
  σε χαρακτηρίζει θετικά και σου προσδίδει
  μια αδούλωτη στάση στη ζωή και στις όποιες αντιξοότητες
  Οι απαντήσεις σου πολύ εύστοχες και ακριβείς
  Συνέχισε να γράφεις έχεις πολλά να δώσεις
  το όλο "περιτύλιγμα" ας μου επιτραπεί η έκφραση
  υπόσχεται πάρα πολλά
  Να είσαι καλά και δημιουργείς απερίσπαστα
  φιλί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα όμορφα λόγια ούτε ξέρω να τα λέω ούτε και να τα γράφω.
  Το μόνο που ξέρω και θα σου το πω είναι ότι μου αρέσουν οι θέσεις σου.
  Καλό βράδυ περήφανη μανιάτισσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εντυπωσιάστηκα !
  Μου άρεσαν όσα διάβασα!
  Την καλημέρα μου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έχεις δίκιο "περήφανη μανιάτισσα" ότι κάθε άνθρωπος είναι αντιμέτωπος με τα δικά του προβλήματα και με τον δικό .......νατουραλισμό, που πιο ωμός και ........νατουραλιστικότερος από την ωμή και πεζή σημερινή πραγματικότητα ........δεν γίνεται!Χα,χα!
  Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αργω να περασω μερικες φορες απο το σπιτικο σου αλλα δεν ξεχνω ποτε να ερθω να μαθω νεα απο τους μπλοκοφιλους!!!!Να εισαι παντα καλα και καλη εβδομαδα να εχεις απο αυριο με υγεια.Εχεις δικιο σε αυτα που απαντησες!!!!δικαια ονομαζεσαι περηφανη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου που κάνατε τον κόπο να διαβάζετε τις απόψεις μου! Τα καλά λόγια είναι βάλσαμο για την καρδιά, δροσερό αεράκι στις χαραμάδες.Καλό ξημέρωμα και καλη εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή